Consiliul Raional Sîngerei

Switch to desktop Register Login

Atenție! Gîndacul păros face ravagii în livezile tinere ale producătorilor de fructe din teritoriu

Agenții economici deținători de plantații perene bat alarma – gîndacul păros a invadat livezile în floare nimicind practic viitoarea roadă. Îndeosebi sînt atacate plantațiile tinere unde practic nu rămîn flori. Gîndacul păros (Epicometis hirta Poda,sin.Tropinota hirta) este un dăunător polifag, care preferă pomii fructiferi, dar atacă și vița de vie în perioada înfloririi. Primăvara devreme adulții se hrănesc cu polenul florilor timpurii, iar apoi consumă organele interne ale acestora, uneori și petalele. Larvele nu dăunează. Odată cu înflorirea pomilor fructiferi trec pe florile acestora. Dacă analizăm informațiile acumulate vedem că livezile sînt atacate într-o măsură diferită în dependență de mai mulți factori unul dintre care ar fi amplasarea: se observă o congestie de gîndaci mai ales în livezile în apropierea cărora a fost cultivată sau crește la moment rapița, deoarece este cunoscută bine preferința insectei date pentru crucifere din care face parte rapița, sau dacă în preajma livezii date se află terenuri neprelucrate, păragini, care constituie o sursă de infecție cu gîndacul păros din cauza neprelucrării solului și anul acesta se mai adaugă și temperaturile netipice iernii foarte ridicate, care au permis supravețuirea dăunătorului.
Combaterea dăunătorului este extrem de dificilă deoarece atacă în perioada înfloritului și din cauza aceasta spectrul tratamentelor este foarte redus din cauza protecției albinelor și a entomofaunei utile. Astfel din tratamentele chimice cel mai efectiv se consideră calipso cu doza de 0,3-0,35 l/ha în livezi, care respectînd indicațiile este inofensiv pentru albini și entomofauna utilă. Se aplică 2 tratamente cu perioada de așteptare 30 de zile, este un insecticid sistemic, care datorită mecanismului de acțiune special poate fi utilizat pe orice timp. Aici trebuie de atras mare atenție la procurarea produselor fitosanitare, deoarece nu este un secret că foarte multe sînt contrafăcute așa că atenție mare de unde procurăm, proviniența lor mai ales producătorii mici care procură în ambalaje mici ar fi preferabil să achiziționeze produsele în ampule cu inscripțiile necesare pe ele, deoarece acestea sînt mai dificil de contrafăcut.
Pentru a lupta mai efectiv cu acest dăunător este necesar de a-i cunoaște mai bine biologia. Gândacul păros are o singură generaţie pe an, iernează în stadiul de adult, în sol, la adâncimi de 10-20 cm. Gândacii apar în aprilie şi zboară până în iunie-iulie, mai ales în zilele însorite între orele 11-15:00, iar noaptea se retrag în sol. Femelele depun ouăle după 4-8 zile de la împerechere, în luna mai, în grămăjoare mici de câte 2-4 ouă, în sol, la o adâncime de 2-7 cm. O femelă poate depune până la 50 de ouă. Incubaţia durează până la două săptămâni, iar dezvoltarea larvară poate ajunge şi la două luni. Noii adulţi apar în lunile august-septembrie, dar rămân în săculeţii pupali până în primăvara următoare. Știind acestea reiese că una din metodele de combatere este aratul între rîndurile de pomi în lunile august septembrie la adîncimea 10-20 cm. la stratul unde iernează adulții și în mai-iunie prelucrarea solului cu freza sau cu discurile pentru distrugerea oulelor și larvelor. Altă metodă este inspecția zilnică a culturilor, recomandată mai ales în diminețile însorite. Gândacul păros se găsește fixat pe inflorescențe. Dacă talia plantelor și dimensiunea culturii permite, se aplică îndepărtarea mecanică a dăunătorilor prin scuturare/culegere și arderea acestora. Cenușa rezultată din arderea dăunătorilor are efect repelent asupra adulților, de aceea se recomandă prăfuirea plantelor cu această și o metodă recomandată mai ales în plantațiile de pomi fructiferi și viță de vie precum și în pepiniere. Se bazează pe preferința adulților față de culturile de crucifere. Se recomandă plantarea de benzi de muștar sau rapiță în imediata vecinătate a livezilor sau podgoriilor, care vor atrage cea mai mare parte a populației de adulți de gândac păros, limitând atacul asupra pomilor fructiferi. Adulții se culeg din culturile capcană, se distrug iar cenușa rezultată este utillizată pentru prăfuirea pomilor fructiferi la niveul coroanei.
Din metodele biologice cea mai efectivă ar fi capcana cu feromoni. În Moldova avem firma Biohimteh care se ocupă cu importulul lor (datele de contact le găsiți la Direcția Agricultură și Alimentație).
Cu părere de rău trebuie de adăugit că gîndacul păros este acum unul din principalii dăunători, apărut prin 2009 și care pînă în prezent nu poate fi nimicit 100%, neexistînd pînă acum o metodă foarte efectivă de combatere. Dar știința nu stă în loc. Din convorbirea telefonică cu reprezentantul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecța Plantelor al ASM, expertul în protecția plantelor D-l Vladimir Todiraș am aflat că instituția dată la moment testează 16 tipuri de capcane cu feromoni pentru combaterea gîndacului păros, care începînd cu anul viitor vor fi produse și lansate pe piața internă sperăm că la un preț convenabil.